dilluns, 2 de maig del 2011

MOCIÓ PER AL RECONEIXEMENT D’IU BOHIGAS I BLANCH

En Ramon Muñoz i Salló, regidor de l’Ajuntament de Salt, en representació del grup municipal Independents per Salt i Iniciativa per Catalunya Verds, i a proposta de la Comissió Iu Bohigas i Blanch presenta la següent moció:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

Iu Bohigas i Blanch neix a Salt l’1 de maig de 1911. Fill d’hortolans del Veïnat va estudiar magisteri i va exercir de mestre a Bonmatí. Amb 19 anys fundà la revista “El poble de Salt” conjuntament amb Agustí Cabruja, i el primer número sortí al carrer el desembre de 1931, moment en què a Salt hi havia una gran efervescència d’activitats culturals i polítiques.

La memòria històrica de Salt va lligada a la biografia d’aquest home enamorat de Catalunya, de Salt i de la llengua catalana, i que va proclamar el seu catalanisme i la seva filosofia democràtica al llarg de la seva vida.

Iu Bohigas i Blanch va ser Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Salt a l’any 1936, fins que va esclatar la guerra i va anar al front. Va viure una part de la seva vida a l’exili a França, i quan als anys 50 va retornar a Salt  va ser precursor dels professors de català a l’àrea de Girona i Salt.

El 8 de maig de 1986, en el marc de la celebració del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, l’Ajuntament de Salt li va retre homenatge per la seva fidelitat, defensa i treball a favor de la llengua catalana.

Iu Bohigas i Blanch és un exemple de clara actitud democràtica, home d’arguments coherents, de postulats valents i de defensa de la llengua. I ho és per a tots els saltencs i saltenques en la mesura que hem recollit els fruits de la seva voluntat sòbria però constant per tal que la llengua catalana hagi demostrat la seva capacitat de supervivència.

Salt té, encara avui dia, diversos reptes, necessitats, preocupacions,..., però cal no perdre la memòria de que de Salt, al llarg del temps, n'han sortit persones que han fet grans aportacions al nostre poble i més enllà.

Recordar és, per tant, ensenyar a tothom allò que ha estat i allò que és Salt, allò que som i allò que volem ser. I ho podem fer amb la coherència en les actuacions que emprenem en el dia a dia. I també amb el reconeixent a persones o fets que d’una manera o altre volem que ens identifiquin.

L’any que ve es compleix el centenari del naixement d’Iu Bohigas i Blanch. És el moment que el poble de Salt estengui aquest reconeixement a tota la ciutadania saltenca de forma perdurable en el temps. I la millor manera és posar nom a un equipament públic municipal que estigui en sintonia amb el personatge que volem recordar.

Per tot l’exposat es proposa al ple de l’Ajuntament de Salt l’adopció dels següents acords:

  1. Aprofitar que l’any 2011 es compleix el centenari del naixement d’Iu Bohigas i Blanch per fer un reconeixement d’aquest saltenc il·lustre i estendre’l  a la població de Salt.
  2. Aprofitar el període  entre la Diada de Sant Jordi i la del Primer de Maig (dia del seu naixement) per realitzar una exposició a la biblioteca municipal sobre la seva vida i obra.
  3. Cloure l’exposició i les iniciatives engegades amb motiu del centenari del seu naixement posant el nom d’Iu Bohigas i Blanch a la Biblioteca Municipal de Salt .
  4. Comunicar aquest acord a la seva família.

Salt,  9 de maig de 2010.

Ramon Muñoz i Salló








La moció va ser aprovada a la sessió ordinària del Ple Municipal de l'Ajuntament de Salt del dia 17 de maig de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada