dilluns, 2 de maig del 2011

BIBLIOTECA IU BOHIGAS

El 30 d'abril de 2011 es va batejar la biblioteca de la Coma Cros com a Biblioteca Pública de Salt Iu Bohigas. El nou nom és el resultat d'una moció que IPS va presentar al ple de l'Ajuntament.

Aquesta moció va ser presentada a petició de la comissió Iu Bohigas formada per Ramon Torramadé, Agapit Alonso, Jordi Artigal, Emilia Hors, Pau Galvez, Roger Torramadé, Joan Anton Lopez, Rosa Sala i Rosa Bagué, que va creure oportú que la nova Bilbioteca dugués el nom d'un saltenc reconegut. La intenció era d'homenatjar l'1 de maig de 2011, en el centenari del seu naixement, a aquest literat i mestre saltenc que fou regidor de cultura fins que va anar al front de la Guerra Civil i després a l'exili.

El bateig, tot i que estava programat per Sant Jordi, es va fer el dia 30 d'abril, i inaugurava, alhora, una exposició preparada per les netes del mateix Iu Bohigas que repassava fragments de la seva vida i de la seva obra. 

Tot seguit reproduïm les paraules que en Miquel Bohigas va adreçar als assistents a la inauguració:
La família de l’Iu Bohigas agraïm a tots els que ens van acompanyar a l'acte de reconeixement a l’Iu. El dia 27 de juliol de 2011 va fer set anys que ens va deixar i el dia 1 de maig celebrarem els cent anys del seu naixement. I enmig d’aquestes dates tan assenyalades, el dia 29 d'abril es va posar el seu nom a la magnífica biblioteca de Salt.

Volem agrair a l’Ajuntament i per extensió a tot el poble de Salt, que acceptessin la proposta de posar el nom de l’Iu a aquest espai, proposta presentada pel regidor Sr. Muñoz a instàncies de la comissió Iu Bohigas.

El nostre agraïment més sincer també a tots els membres d’aquesta comissió, i en especial a l’amic Agapit Alonso. No voldríem deixar passar l’ocasió de recordar aquí que fou el malaguanyat Ramon Torramadé qui va tenir la brillant idea de posar el nom d'Iu Bohigas a la biblioteca: no hi podia haver millor manera d’homenatjar-lo.

Pel que fa a l’exposició, hem de dir que ha estat un treball molt familiar, bàsicament dels nets de l’Iu: de la Laura, que fa uns anys va recopilar i ordenar la documentació del seu avi, d’en Miquel que ha ajudat a muntar l’exposició, i sobretot de la Roser i de l’Anna, que l’han dissenyat i portat a terme.

Una exposició senzilla, humil i discreta. Com el seu avi. Feta amb pocs recursos, però ben feta. Com la feina de l’Iu. Esperem que qui la visiti sàpiga apreciar aquesta senzillesa de les coses fetes amb el cor, i que tot plegat ajudi a conèixer una mica qui va ser l’Iu Bohigas.

Per acabar, envoltats de llibres i com a homenatge a tots el que els fan possible, voldriem citar una frase de l'Iu Bohigas, que mentre preparàvem l’exposició, vàrem trobar escrita en un paper, a dins del vell diccionari Fabra:

Gràcies al treball i a l’esforç dels nostres escriptors i lingüistes, els catalans posseïm avui una llengua literària apta per a l’expressió de tota mena d’idees i sentiments, rica, dúctil, flexible, dolça i precisa.







Reportatge fotogràfic de Pep Caballé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada